Tuesday, August 7, 2012

'Impian Bolt Ingin Bersama MU'

'Pilihlah saya Fergie'

Usain Bolt
LONDON - Manusia terpantas dunia, Usain Bolt semalam sekali lagi merayu Alex Ferguson agar memberi peluang kepadanya untuk menyarung jersi Manchester United.
Juara 100 meter Olimpik itu mengulangi impiannya itu apabila ditanya wartawan mengenai cabarannya pada masa akan datang selepas mempertahankan mahkota raja pecut.
Ini bukan kali pertama Bolt meluahkan niat tersebut kerana dia juga pernah menyuarakan hasrat yang sama ketika melawat kelab kesayangannya itu pada 2009 selepas bertanding dalam satu kejohanan di Manchester.
Bolt, 25, turut menegaskan, dia tidak bergurau apabila mengharapkan Ferguson memberi peluang kepadanya untuk beraksi buat gergasi bola sepak Liga Perdana Inggeris itu, malah menyuarakan hasrat untuk mengganti kekosongan yang bakal ditinggalkan pemain sayap, Ryan Giggs apabila dia bersara nanti.
"Orang ingat saya bergurau tetapi sebenarnya tidak. Kalau Alex Ferguson menghubungi saya dan berkata 'Okey, mari kita lakukannya, datang dan jalani sesi percubaan', maka amat mustahil untuk saya menjawab tidak.
"Saya tidak akan menyahut cabaran kalau saya tidak fikir saya cukup bagus. Saya seorang pemain bola sepak terlatih, saya ada skil dan tahu saya mampu membawa perbezaan dalam skuad sedia ada.
"Selain menjadi pemain terpantas dalam pasukan, saya juga mampu bermain dengan baik," ujar Bolt, yang pernah percaya dia boleh bermain baik sama ada diletak di posisi tengah, sayap mahupun penyerang.
Bintang Jamaica yang memiliki ketinggian 1.95 meter itu turut menambah: "Saya akan berada di Britain untuk beberapa hari lagi. Jika Alex Ferguson mahu menghubungi saya, dia tahu di mana saya berada."
Bolt memukau peminat olahraga di seluruh dunia dengan mencatat rekod Olimpik 9.63 saat, catatan masa kedua terpantas dalam sejarah pada perlumbaan Ahad lalu untuk mempertahankan mahkota 100m.
Beberapa peminat United turut teruja dengan prospek Bolt bakal menyarung jersi pasukan kesayangan mereka.
Salah seorang daripadanya, Chris Hicks, 49, berkata: "Kita patut meletakkannya dalam barisan simpanan untuk setahun, biar dia berlatih dan apabila Ryan Giggs bersara, kita sudah ada bakal penggantinya."

No comments:

Post a Comment