Tuesday, May 11, 2010

Penjara paling mewah di dunia

Ruang penjara Artalita Suryani bak hotel di dalam penjara, itu tidak seberapa. Banyak orang menyangka bangunan seperti itu adalah hotel bintang lima karena segala macam yang ada disana benar-benar komplit dan memanjakan penghuninya. Lihat saja seperti hotel bintang lima dengan gaya ultra modern minimalis dan itu adalah ternyata penjara !.

Penjara ini terletak di Leoben, Austria. Kita lihat yuu seperti apa penjaranya, Hemm.. kalah deh hotel berbintang sama penjara ini. Pasti tahanan gembira tinggal di sini. Mau pembunuh,pencuri, atau penyangak ta ada bedanya. Ingin coba? sok kita lihat penjaranya......GAMBAR menunjukkan bilik tidur yang mengandungi tingkap tanpa jeriji untuk banduan di Penjara Halden, Norway.

OSLO - Penjara Halden di Norway dianggap paling mewah di dunia kerana ia dilengkapi bilik air dan tingkap tanpa jeriji besi serta mempunyai lukisan bernilai AS$1.4 juta (RM4.4 juta), lapor sebuah akhbar semalam.
Pembinaan penjara bernilai AS$ 22.2 juta (RM71.1 juta) itu mengambil masa 10 tahun untuk dibina dan digambarkan sebagai penjara paling berperikemanusiaan di dunia untuk 252 penghuninya.
Menurut beberapa pegawai penjara itu, setiap penghuni disediakan sebuah bilik persendirian lengkap dengan peti sejuk mini, televisyen skrin rata, sebuah bilik air mewah dan tingkap tanpa jeriji besi.

Jangan-jangan banyak dari antara mereka sebenarnya sengaja melakukan kejahatan, supaya dapat masuk ke tempat ini,


No comments:

Post a Comment